Opbouwen bestanden
Meerdere Huizer inwoners hebben een start gemaakt om bijnamen te verzamelen, echter vaak zonder de bijbehorende werkelijke voor- en achternamen. De oudere inwoners weten vaak nog wel wie degene was waar de echte naam en bijnaam bij elkaar pasten. Van minder mensen wist men het beroep of waarover een anekdote bestaat en waar de bijnaam vandaan kwam.
Willem Hekker slaagde er als eerste in om een bundel uit te brengen en een boek te laten drukken en uit te geven. Helaas zijn de boeken reeds enkele jaren uitverkocht. Er blijkt wel belangstelling te zijn om een hernieuwde en (waar nodig en gewenst) verbeterde druk te kunnen kopen.
Wij startten de samenwerking om een verbeterde en uitgebreidere versie te maken waarbij wij beiden gebruik maakten van het bestaande boek. Ondertussen ontstond bij mij de afweging tussen het laten drukken van een boek (hetgeen weer een statisch exemplaar oplevert) of in de lijn van Wikipedia een dynamische website te ontwikkelen. Bij het drukken van het boek werd gebruik gemaakt van het format designer. Willem Hekker haakte om hem moverende redenen af bij onze samenwerking en wilde zijn boek als uniek exemplaar laten blijven bestaan en dat hij het bij de eerste druk wilde laten. Daardoor kwam dat bestand niet voor hergebruik beschikbaar.
Het doel van mijn opzet van de samenwerking was om de opties van het laten drukken te laten voor wat het is en de keuze werd gemaakt om de informatie in een algemeen bruikbaar format op te bouwen hetgeen betere toekomstmogelijkheden biedt. De pretentie dat het bestand foutloos en volledig is is zekere niet aan de orde! Met enige regelmaat ontstaan er weer nieuwe anekdotes en dus ook nieuwe bijnamen.
Nieuwe versie op de website
Het pad werd opgegaan om te zien welke digitale opties er zijn. We zijn uitgekomen bij een website op basis van WordPress. Dat levert een ‘open source’ op met ingebouwde controle optie zodat verbeteringen in een soort postbus gedeponeerd kunnen worden. Na een akkoord wordt de mutatie doorgevoerd. Zodoende kan de kwaliteit van het basisbestand voor zoveel mogelijk ook geborgd worden.
Naast de bijdrage van Willem Hekker werden ook stukken van Ellen Boor, Co Schaap, Ellen van Velzen, Dirk Rebel, Henk Molenaar en Femmetje van Jan ‘’Do” Jongerden ontvangen. Hiervoor dank aan allen!
Nieuwe samenstelling
Het boek HUIZER BIJNAMEN van Willem Hekker bevatte een aantal omissies mede doordat met het programma Designer werd gewerkt. Excel is in dit verband een beter en moderner programma om te gebruiken. Een ander probleem is de schrijfwijze. Dat probleem is niet te voorkomen omdat de schrijfwijze in een aantal gevallen niet helder is. Zoals reeds aangegeven: ik ben er zelf een van Klaas Selp of Klaas Sjelp. Wie het weet mag het zeggen. Ook waar deze bijnaam zijn historie vindt. Een ander voorbeeld is Quito, Kito of Cito. Daarom alle drie de opties opgenomen met een verwijzing. Er bestonden in Huizen 2 groepen met de bijnaam Fret, Frèt of Frêt waarvan de klank van de uitspraak slechts gering verschilde. Hoe zo’n klankverschil beschreven wordt is mij nog niet duidelijk.
Een andere keuze is om de anekdotes en bijnamen te scheiden van de vernoemingen hoewel er ook een separate tabel is opgenomen omdat er toch veel bekende vernoemingen zijn. Er is ook een klein bestandje met namen opgenomen waarvan het niet duidelijk is of het van iemand de echte naam is of een bijnaam.
Aanwijzingen
De bijnamen zijn soms niet in het Huizer dialect geschreven om daarmee de leesbaarheid voor niet-Huizers te verbeteren. Af en toe wordt in de opmerkingenkolom hierover wat beschreven. Het voorkomt discussie over hoe het geschreven of uitgesproken dient te worden.Het verkleinwoord ‘tje’ wordt als ‘tjen’ uitgesproken.